Het jaarlijkse Eurosonic Noorderslag staat weer voor de deur. Een ideale gelegenheid om meer kennis te vergaren over de muziekindustrie, te netwerken met andere muzikanten en professionals, en te genieten van spetterende optredens. Maar hoe haal jij als muzikant nou het uiterste uit jouw bezoek aan zo’n evenement?

 

Volgens Phil Tilli, actief als Creative Manager bij music publisher Strengholt Music Group, is vooral het netwerken met andere muziekprofessionals heel belangrijk. “Je kunt tijdens dit evenement zomaar in een gesprek verzeild raken dat je leven kan veranderen”, stelt het ex-bandlid van Moke.

Om niets aan het toeval over te laten en te zorgen dat je daadwerkelijk die connecties kunt leggen is een goede voorbereiding essentieel. Hieronder deelt Tilli hoe jij effectief kunt netwerken op een evenement als Eurosonic Noorderslag.

Doe online research

Tegenwoordig is het eenvoudig om te achterhalen wie er naar bepaalde evenementen gaan. Doe hier je voordeel mee. Vind uit wie welke personen interessant zijn voor jou om te spreken, Google wat hun achtergrond is en zoek via social media uit over welke onderwerpen zij graag praten.

Deze informatie is niet alleen handig om achter de hand te hebben als je in gesprek bent met bepaalde personen. Wellicht vind je zelfs onderwerpen waar meerdere bezoekers over spreken op social media. De kans is dan groot dat het een hot topic is waar jij je in kunt verdiepen om mee te kunnen praten.

Bereid een goed verhaal voor

Tijdens gesprekken wil je uiteraard ook laten zien wie jij bent en waarom je interessant bent om mee te praten. Om die reden is het belangrijk om van tevoren een goed verhaal voor te bereiden. Wat houdt jou momenteel bezig, wat voor interessante dingen heb jij in het verleden gedaan op muzikaal gebied en met welke aansprekende namen heb jij al gewerkt.

Het loont om deze verhalen uit te schrijven en vooraf te testen. Vertel ze aan mensen in jouw eigen kring en let goed op hun reactie. Waar reageren ze enthousiast op? En bij welke stukken zie je de aandacht verslappen? Gebruik deze informatie vervolgens om je verhaal verder bij te schaven voor het evenement.

Knoop gesprekken aan

De meeste aanwezigen zijn net als jij eveneens geïnteresseerd in het opdoen van nieuwe contacten. Wees daarom niet bang om op iemand af te stappen en jezelf te introduceren. Probeer gedurende het gesprek vragen af te wisselen met statements om zo een ongedwongen sfeer te creëren die de conversatie interessant en waardevol houdt voor beiden.

Een goede gesprekspartner zal vanzelf wel vragen wat jou bezighoudt. Vanaf dit moment kun jij jouw verhaal kwijt. Als jij dit overtuigend kunt overbrengen, blijft de ander meestal aan je lippen hangen. Om een goed en enthousiast verhaal kan immers niemand heen.

Wissel contactgegevens uit en beloof waarde

Leg de basis voor vervolgcontact door je gesprekspartner te laten weten dat je hem/haar na de hectiek van het netwerkevenement nog een berichtje zal sturen met iets wat diegene zal interesseren. Door dit te doen zal het volgende contactmoment niet als een verrassing komen, maar verwacht de ander zelfs dat je iets van je zal laten horen.

Als je jouw telefoon pakt om de contactgegevens op te slaan, doe je er goed aan om ook meteen notities te maken met de besproken onderwerpen. Direct een reminder in je agenda zetten om weer contact te zoeken is eveneens handig.

Houd het contact warm

Zonder vervolgcontact is alles in principe voor niets geweest. Stuur de ander daarom na het evenement een waardevol bericht zoals je hebt beloofd. Als je goed hebt geluisterd en notities hebt gemaakt weet je waarmee je deze persoon van dienst kunt zijn.

Deze stap kun je vervolgens blijven herhalen. Als je stuit op informative die waardevol kan zijn, kan het nooit kwaad om dit met die person te delen. Op deze wijze blijf je top of mind als iemand die waarde biedt en bouw je op de lange termijn een goede relatie op.