Naast Buma/Stemra is er in Nederland ook een organisatie die zich bezig houdt met de belangenbehartiging van de uitvoerende artiesten. Anders dan Buma/Stemra houdt deze organisatie, genaamd Sena, zich bezig met de exploitatie van naburige rechten. Deze rechten hangen nauw samen met het auteursrecht.

Naburige rechten

De naburige rechten zijn nauw verbonden met auteursrechten. Alleen liggen ze niet bij de auteur/componist, maar bij de uitvoerende muzikant. Het naburig recht bepaalt dat de uitvoerende muzikant beslist over wat er met zijn opnames gebeurd. Als deze opnames openbaar worden gemaakt, dan hebben zij ook recht op een vergoeding. Naburige rechten liggen niet alleen bij muzikanten, maar ook bij bijvoorbeeld acteurs, filmproducenten, dansers en cabaretiers.

Sena

Sena klinkt wellicht bekend in de oren en wordt wel vaker samen met Buma/Stemra in één adem genoemd. Sena staat voor Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten en heeft zoals de naam al doet vermoeden te maken met de exploitatie van de naburige rechten op muziek. Waar Buma/Stemra de auteursrechten van componisten, auteurs en uitgevers exploiteert, oftewel de bedenkers van de muziek, exploiteert Sena de naburige rechten van de uitvoerende muzikanten die doormiddel van opnames hun muziek openbaar maken.

Als je als uitvoerende muzikant of producent betrokken bent geweest bij de opname van een liedje of werk, en deze opname wordt gebruikt, dan heb je als uitvoerende muzikant recht op een vergoeding. Deze vergoeding incasseert Sena bij alle radio-en televisie zenders, en bij openbare locaties, zoals horecagelegenheden en winkels. Deze vergoeding wordt dan weer uitbetaald aan de juiste persoon.

Een voorbeeld om het wat duidelijker te maken: een persoon die een liedje schrijft of componeert krijgt geld van Buma/Stemra zodra dat liedje te horen is op de radio. De persoon die het liedje heeft gezongen of ingespeeld krijgt geld van Sena zodra dat liedje te horen is op de radio. Nu komt het natuurlijk ook voor dat iemand zowel de componist als de uitvoerende muzikant is. Zij krijgen dan zowel van Buma/Stemra als van Sena een vergoeding als hun muziek op de radio wordt gedraaid.

Live optredens

Een belangrijke uitzondering van Sena ten opzichte van Buma/Stemra is dat zij alleen werken met de openbaarmaking van muziekopnames. Sena incasseert bijvoorbeeld geen geld voor live optredens. Uitvoerende artiesten krijgen daar namelijk gage voor. Buma/Stemra incasseert daarentegen wel geld voor de auteur/componist als hun werk is gebruikt bij live optredens. Als er echter een opname is gemaakt van een live optreden, en vervolgens op bijvoorbeeld televisie verschijnt, dan ontvangen de uitvoerende artiesten wel weer geld van Sena.

Wanneer inschrijven bij Sena?

Omdat je als uitvoerende het recht hebt op een vergoeding als jouw werk openbaar wordt gemaakt, is het verstandig om deze vergoeding te laten incasseren door Sena. Wordt jouw muziek bijvoorbeeld veel gedraaid op de radio, televisie of bij openbare locaties? Dan is het verstandig om je in te schrijven bij Sena. Meer informatie hierover vind je op www.sena.nl.