Het spelen van liveshows, of het nu op een lokaal feestje, een talentenjacht of op een festival is, is natuurlijk een van de beste manieren om ervaring op te doen als muzikant. Maar wist je dat je uit liveshows ook extra inkomsten uit auteursrecht kan halen? Daarvoor hoef je alleen maar je setlijst aan te leveren.

Buma/Stemra maakt namelijk afspraken met concert- en festivalorganisaties door heel Nederland voor de uitgevoerde livemuziek. De organisatie betaalt afhankelijk van de gebruikte muziek een percentage van de kaartverkoop aan Buma/Stemra. Op basis van de aangeleverde setlijsten verdelen wij dit geld over degenen die de gespeelde liedjes geschreven hebben.

Schrijf jij je eigen muziek? Dan is het dus heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je de setlijst na afloop bij Buma/Stemra inlevert. Dat kan heel gemakkelijk via een app die je kunt downloaden voor Android of voor iOS.

Het kan zo zijn dat je optredens plaatsvinden op locaties die geen afspraken met Buma/Stemra hoeven te maken. Denk bijvoorbeeld aan een optreden in een kunstgalerij of op een feestje voor vrienden. Maar ook dan is het de moeite waard om je setlijst in te leveren! Voor deze optredens geldt namelijk een vergoeding van 25 euro. Dat bedrag wordt dan weer verdeeld over de schrijvers van de liedjes.

Om setlijsten aan te kunnen leveren bij Buma/Stemra, moet je wel lid zijn van de organisatie. Leden van Buma Junior betalen geen  inschrijfkosten, waardoor je alleen je lidmaatschap hoeft te betalen om lid te worden!