Voor jou als beginnend muzikant is het belangrijk om je te onderscheiden van de rest. Op die manier blijf je uniek in wat je doet en wie je bent en juist daarom zal je misschien wel opvallen en uiteindelijk ook bekendheid krijgen! In deze blog geven wij van Buma Junior een paar voorbeelden op welke manier jij jezelf als muzikant kan onderscheiden van de rest.

Tekst

Jullie kennen hem vast wel of hebben al wel eens van hem gehoord. Hij maakt interessante teksten met vaak een bijzonder onderwerp. Gerson Main deed in 2015 mee aan de Talentenjacht ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’. Hij blonk uit vanwege zijn unieke onderwerpen en tekstkeuzes. Voor een singer-songwriter is het natuurlijk belangrijk om jezelf te onderscheiden van de andere singer-songwriters. Gerson Main doet dat door middel van zijn teksten. Zo heeft hij een liedje ‘Waarom leven we niet in een folder’ dat gaat over ‘Het leven in een folder’ en ‘Schatje je stinkt’ wat nou niet de eerste onderwerpen en titels zijn die in je opkomen als je een liedje schrijft. Toch weet Gerson Main er zijn luisteraars mee in te pakken. Bij zijn teksten moet je soms een beetje lachen, maar er zit ook een kern van waarheid in wat het zo leuk maakt.

Wil jij meer weten over Gerson Main? Klik dan hier (https://www.bumastemra.nl/gerson-main/) voor een interview met hem.

Kleding

Als muzikant kan je natuurlijk ook opvallen door de kledingkeuzes die je maakt. Zo valt bijvoorbeeld Jett Rebel vaak op door zijn bijzondere, maar unieke kledingkeuzes. (foto 1) Ook Gerson Main heeft iets unieks waaraan veel mensen hem herkennen. Zo wordt hij vaak aangeduid als ‘die jongen met die muts’. Gerson Main heeft namelijk (bijna) altijd een muts op wat er ook weer voor zorgt dat hij, naast zijn bijzondere teksten, opvalt.

Maar denk ook aan ‘The King Of Pop’, Michael Jackson. Hij was altijd te herkennen aan zijn witte handschoen. Deze droeg hij vaak tijdens zijn optredens. Kleding kan dus ook kenmerkend zijn voor een artiest of band. Zo kan jij afspreken met jouw band – of jezelf natuurlijk – om tijdens elk optreden een stropdas te dragen of bijvoorbeeld een bepaalde kleur broek. Dat zorgt ervoor dat mensen jullie/jou herkennen.

Optreden

Naast dat je kan kiezen voor bijzondere teksten of unieke kleding, kan je ook opvallend zijn met je optredens. Zo kan je bij elk optreden een element programmeren die bij elk optreden terug komt. Bökkers laat bijvoorbeeld bij elk optreden publiek op het podium komen die vervolgens d.m.v. crowdsurfen het podium weer afgaan. Ook Green Day laat regelmatig publiek op het podium komen om een stukje mee te spelen.

Jij kan er bijvoorbeeld voor kiezen om bij elk optreden iemand op het podium te laten komen die een nummer met jou meezingt of meespeelt met een van de nummers. Op die manier betrek je publiek (en daarmee fans) bij jouw optreden waardoor het onvergetelijk wordt en mensen zich jouw optreden gaan herinneren!

Band- of muzikantennaam

Je kan natuurlijk ook origineel zijn in de naam die jij (samen met je eventuele bandleden) verzint. Die naam kan op een bijzondere manier ontstaan. Het kan ontstaan door bijvoorbeeld iets wat jij of jullie hebben meegemaakt of gewoonweg omdat het past bij het genre wat je speelt. Wel belangrijk: Check altijd even of de naam die je bedacht hebt niet al in gebruik is of moeilijk te spellen is.

Een leuk voorbeeld is bijvoorbeeld ‘Krezip’, wat een anagram is van ‘perzik’. Toch is dat niet de reden waarom de band zich Krezip noemde. De naam ontstond eigenlijk als ‘onzinwoord’, dat grappig klonk.

Het meest belangrijk: Wees vooral jezelf en heb lol

Van een band of muzikant zoals jullie/jij is er natuurlijk maar één. Je bent dus eigenlijk al heel erg uniek. Voor publiek en fans is het belangrijk om te zien dat jij zowel op als naast het podium dezelfde persoon bent. Ook is het voor het publiek extra leuk om te zien dat óók jij/jullie plezier heb(ben) op het podium. Als jij/jullie geniet(en), geniet het publiek ook!