Altijd al afgevraagd wat nou precies het verschil is tussen een platenmaatschappij en een publisher? Hier lees je precies wat beide partijen doen, en wat ze kunnen betekenen voor een beginnende artiest.

Platenmaatschappij
Laten we beginnen met de platenmaatschappijen, ook wel platenlabels genoemd. In principe worden platenlabels ingedeeld in twee verschillende categorieën. De drie grote majors en de kleinere indie labels. Deze drie majors bestaan uit Sony ME, Universal MG en Warner MG. Wereldwijd vertegenwoordigen zij honderden verschillende soorten artiesten. Dit doen ze zowel onder hun eigen naam als dat van hun sublabels.

Een indie label is tegenwoordig een verzamelnaam geworden voor alle andere labels. Maar dit betekent niet dat ze allemaal daadwerkelijk independent zijn. Veel labels in deze categorie vallen onder een grotere mediagroep, vaak ondersteund door één van de drie majors. Indie labels kunnen tussen de één en de tientallen artiesten vertegenwoordigen. Vaak specialiseren zij zich ook op een bepaald muziekgenre. Een paar bekende independent labels zijn XL Recordings(vertegenwoordigen o.a. artiesten als Radiohead, The xx, Jack White en Adele), V2 Records en Excelsior.

Wat doet een platenmaatschappij?
Wat een platenlabel precies doet verschilt enorm. Maar wat in grote lijnen het doel is van een platenlabel is om nieuw talent te scouten en intensief te begeleiden bij het uitbrengen van de opnames. In veel gevallen zorgt het platenlabel ook voor de financiering, productie, distributie en de marketing van het album en de artiest. Dit wordt allemaal afgesproken in het soort contract dat de artiest afsluit.

Wat heb jij aan platenmaatschappij?
Een platenmaatschappij zorgt over het algemeen voor een enorm netwerk. Zij kunnen jouw muziek gemakkelijk promoten via verschillende kanalen waaronder internet, pers, televisie en radio.

Het opnemen en het vermarkten van een album kost enorm veel geld en is voor de meeste artiesten niet zo maar te betalen. Afhangend van de soort deal dat wordt afgesloten, zal een label in veel gevallen een groot deel van jouw kosten voorschieten. Denk aan de opnamekosten en de marketingkosten. Dit wordt uiteindelijk in delen terug betaald zodra jij geld gaat verdienen met de cd verkoop.

Hiernaast krijg je bij een platenlabel hulp van een A&R(artist & repertoire) manager. Deze mensen begeleiden de artiest stap voor stap bij het opnemen en uitbrengen van een album. Denk aan hulp bij het kiezen van je repertoire, welke nummers het best geschikt zijn voor de singles, welke producers en muzikanten het beste bij jouw passen etc. Als laatst zorgt een platenlabel dat jouw album wordt gedrukt en gedistribueerd.(Zij betalen ook de kosten voor het drukken van je cd’s aan Stemra)

Muziekuitgever
Een uitgever of publisher kan eigenlijk worden gezien als een rechtenbeheer organisatie. Een publisher handelt namelijk in muziekwerken en beheert daarmee(anders dan een label) de auteursrechten die daarop zitten. Daarmee sta jij ook 1/3 van je auteursrechten af aan je publisher. Een aantal bekende Nederlandse muziekuitgevers zijn onder andere AT Publishing, BMG Talpa Music en Cloud 9 Music. Alle Nederlandse uitgevers kunnen ook worden gevonden op de website van het NMUV(Nederlandse muziekuitgevers vereniging)

Wat doet een muziekuitgever?
Een publisher probeert intensief de inkomsten te vergroten van de ingeschreven auteur/componist. Dit doen ze door bijvoorbeeld bepaalde nummers aan te bieden bij partijen zodat ze gebruikt kunnen worden in films, reclames, games en op internet. Deze nummers proberen zij ook te koppelen aan andere (uitvoerende)artiesten, of proberen je nummers vertaald te krijgen en te promoten in andere landen.

Wat is nu het verschil tussen een Platenmaatschappij en een Publisher?
Een publisher werkt, anders dan een platenmaatschappij, met de auteur/componist van een liedje, de platenmaatschappij werkt met de uitvoerende artiest(dit is weleens dezelfde persoon!) Een publisher heeft daarmee ook niets te maken met (master)opname van het liedje, alleen met de auteursrechten, en zo ook andersom.

Een platenmaatschappij promoot, begeleid en ondersteund de uitvoerende artiest financieel. Waar de publisher de auteur/componist vaak alleen promoot en begeleid. Dit doormiddel van de muziek en tekst te koppelen aan geschikte (uitvoerende)artiesten, films, reclames, games etc. De auteur/componist staat daarbij ook een deel van zijn auteursrecht af aan een publisher zodat zij jouw liedjes kunnen exploiteren en administreren.

Mocht het toch nog niet helemaal duidelijk zijn, dan kan je altijd contact op nemen met Buma Junior via de contact gegevens hiernaast.