De vanuit Amsterdam opererende metalband For I Am King ontstond in 2013 uit de resten van All Heads Rise. Bassist en manager Jurgen van Straaten zegt dat de basis van de groep ligt in “de persoonlijke klik, iets wat we erg belangrijk vinden als je veel tijd met elkaar hoopt door te gaan brengen”. Op het moment dat het vijftal compleet was werden in sneltreinvaart de eerste stappen gezet. Jurgen: “We wilden vanaf de dag dat we de band aan zouden kondigen direct laten zien wat we in onze mars hadden. Anderhalve maand nadat we online zijn gegaan hebben we onze eerste video uitgebracht voor het nummer The Beast Within. Het staat ook op onze EP Revengeance die we in eigen beheer in mei 2014 hebben uitgebracht.”

Sindsdien bracht de band twee losse singles uit in 2015 en begin 2016 via het Duitse Redfield Digital. In juni 2016 verscheen het eerste volwaardige album Daemons via label Redfield Records. De link met de oosterburen werd nog verstevigd middels een tournee met de populaire Duitse metalcoreband Any Given Day. Ook stond de band op onder andere Wacken Open Air. Momenteel zit de band diep in de schrijf- en demofase voor een tweede album. “We hebben eigenlijk heel bewust gekozen voor de Duitse markt. Duitsland is binnen Europa een echt metalland, er is erg veel publiek en de shows worden goed bezocht. Nederland is voor ons als basis belangrijk, daarom spelen we ook redelijk vaak shows in Nederland. Maar om te groeien als band is Nederland te klein, vinden wij. Er zijn simpelweg niet genoeg metalheads en zalen om jaarlijks aan genoeg shows te komen.”

Hoewel frontvrouw Alma het type brulboei is, en zeker geen zoetgevooisde engel à la Sharon Den Adel of Simone Simons, zou For I Am King makkelijk als stereotyp weggezet kunnen worden. Maar, aldus Jurgen: “We hebben eigenlijk nooit als doelstelling gehad een female fronted metalband te zijn en proberen daar ook niet de focus op te leggen. We zijn bij elkaar gekomen door dezelfde muzikale interesses en persoonlijke klik. Dat Alma een vrouw is, is voor ons slechts bijzaak. Metal is metal, ongeacht de bandleden. Dat het vervolgens voor veel mensen indrukwekkend is, is natuurlijk mooi meegenomen. Je vermijdt de clichés door gewoon te doen waar je goed in bent en mensen met eventuele vooroordelen te overtuigen.”