Ido Hoogendoorn alias Ido staat aan de vooravond van zijn presentatie als debuterend artiest. Met zijn EP Kern treedt hij in de spotlights en maakt hij zijn entree als artiest. Het is het eerste bereikte doel voor de 22-jarige rapper en producer, die in Rotterdam de opleiding muzikant/producer volgt en in de Maasstad al een lokale bekendheid is.

Opgroeiend als enige jongen met getinte huidskleur in het witte boerendorp Kockengen zocht hij als 14-jarige naar rolmodellen waarin hij zichzelf kon herkennen. Zo ontdekte hij via YouTube 50 Cent. De Amerikaanse rapper inspireerde Ido om zelf ook zijn gedachten en gevoelens op papier te zetten. Die teksten vormden de eerste stap naar de rapcarrière waarin hij nu met de release van Kern zijn eerste wapenfeit presenteert.

Op Kern (release 1 maart) gaat Ido diep. Heel diep. Hij richt zich in de zeven tracks diep op zijn innerlijke gevoelswereld en gaat naar de kern, zoals de titel van de EP aangeeft. Hij heeft een mening over de maatschappij, gaat in op zijn gedachten en pijnlijke ervaringen. Zelfreflectie speelt dan ook een belangrijke rol in zijn muzikale leven, legt hij uit. “Het maken van deze EP was een manier om mijzelf beter te leren kennen. Door te schrijven over mijn gevoelswereld krijg ik rust, ideeën en meer begrip van de wereld om mij heen. Ik hoop dat ik door de teksten in mijn muziek anderen ook kan inspireren tot zelfreflectie.”

Bijzonder is dat hij niet alleen zelf de teksten schreef en de lines rapte, maar ook de productie zelf deed. Daarbij werkt hij veel met contrasten; sommige lines zijn heel stoer, om een paar regels verder te laten horen wat er achter schuilt. Wat je ziet en hoort is niet altijd hetzelfde als wat er daadwerkelijk gebeurt, legt Ido uit. Inspiratie voor zijn songs haalt hij bij bekende Amerikaanse rappers en producers als Kendrick Lamar, Dr Dre en Eminem, maar ook bij Nederlandse rappers als Hef en Nino.

Op Kern presenteert Ido een stijl binnen de hiphop waarbij veel met geluidseffecten, vervormde beats en futuristische soundscapes wordt gewerkt, net zoals Kendrick Lamar dat doet. Volgens Ido is die stijl te weinig te horen in Nederland. “We hebben dat gemist hier, en dat is zonde. Ik gebruik dat op een nieuwe manier binnen mijn eigen stijl, zodat er iets nieuws ontstaat. Ik hoop dat een volgende generatie rappers dat oppakt.”

Met de release gaat Ido een volgende fase van zijn carrière in. Zo is hij nu aan het repeteren met een dj voor zijn liveshows. Ook gebruikt hij filmfragmenten in zijn shows, om zo zijn nummers te ondersteunen. Door mee te doen met de Popronde hoopt hij ook buiten Rotterdam meer naamsbekendheid op te bouwen. Ido: “Want ik moet eerst mezelf neerzetten en naam maken voordat ik andere rappers kan inspireren.”

Tekst: Jasper van Vugt