In Suriname had hij al een carrière in de muziek samen met zijn tweelingbroer, maar ook in Nederland wordt hij nu steeds bekender. ‘’De muziekindustrie in Suriname was te klein voor mij, daarom ben ik naar Nederland verhuist.’’ Jeangu Macrooy groeit in populariteit en stond in januari 2017 al op Eurosonic Noorderslag.

Macrooy verruilde in 2014 zijn leven in Suriname voor een leven in Nederland. ‘’De muziekindustrie in Suriname is klein en voor mijn gevoel ook te klein voor het soort muziek dat ik maak. Daarom ben ik naar Nederland toegekomen,’’ vertelt Macrooy. In Suriname vormde hij samen met zijn tweelingbroer Xillian Macrooy het popduo ‘Between Towers’, maar voor Macrooy zat daar niet langer een uitdaging. ‘’De Nederlandse muziekmarkt vond ik zeer geschikt voor het soort muziek dat ik maak en daarnaast ook een mooie uitdaging voor mijn persoonlijke ontwikkeling.’’

Zijn eerste nummer ‘Gold’ haalde iedereen definitief over. Het nummer gaat over de slavernij in Suriname. ‘’Toen ik hier kwam wonen werd ik geconfronteerd met het contrast tussen Nederland en Suriname. De ontwikkeling en de welvaart hier in Nederland is veel beter dan in Suriname. Daarom kreeg ik de drang om over de geschiedenis te schrijven.’’ Ook schrijft Macrooy met het oog op de toekomst. ‘’De afschaffing van de slavernij is voor een grote groep mensen een hele grote stap verder in ontwikkeling. We hebben tegenwoordig veel meer kansen.’’

Oktober dit jaar kwam zijn nieuwe single ‘Brave enough’ uit waar hij nu regelmatig mee optreedt. Macrooy vertelt dat de single gaat over het feit dat het soms eng is om jezelf over te geven aan een bepaalde emotie. ‘’Het nummer is ook gender gerelateerd. Daarmee bedoel ik de manier waarop je wordt opgevoed. Jongens worden bijvoorbeeld stoer opgevoed. Iedereen herkent de quote; ‘Echte mannen huilen niet’. Ook dat soort onderwerpen en dingen neem ik graag mee in mijn muziek.’’

Macrooy kiest dan ook graag voor onderwerpen die persoonlijk zijn. ‘’Ik schrijf over wat mij bezighoudt in het leven. Ik kan dan voor mijn gevoel mijn nummers echt eerlijk schrijven. Dat is denk ik ook de reden waarom zoveel mensen zich herkennen in mijn muziek.’’ Macrooy was vijftien toen hij zijn eerste, serieuze nummer schreef. ‘’Dat nummer heette ‘Better’. De eerste regel die ik schreef was iets in de trant van ‘everything was better when we were together’ geloof ik’’, lacht hij.

Nummers schrijven is iets wat hij heel zijn leven al doet. Vroeger schreef hij samen met zijn tweelingbroer bijna iedere dag nummers. ‘’Ik denk zelfs dat we in een jaar tijd meer dan honderd nummers hebben geschreven.’’ Die bezigheid heeft Macrooy geholpen om erachter te komen wat voor hem wel of niet werkt. ‘’Het is belangrijk om te weten waarom je een bepaalde tekst schrijft, dan pas kan je gaan nadenken over hoe je die tekst gaat vormgeven.’’

Macrooy gelooft niet in dingen fout doen. ‘’Ik heb geleerd van de dingen die niet goed gingen en op die manier ontwikkel ik mijzelf alleen maar. Door de fouten die ik heb gemaakt en door de dingen die ik heb gedaan ben ik geworden wie ik nu ben en sta ik waar ik nu sta.’’ Dat advies wil hij graag meegeven aan singer-songwriters die aan de start van hun carrière staan. ‘’Je moet doen wat goed voelt. Van fouten leer je alleen maar.’’

Kunst is altijd al een passie geweest van Macrooy. ‘’Naast het schrijven van nummers en het maken van muziek, teken en schilder ik ook graag. Als je van kunst je leven wil maken krijg je vaak de opmerking of je niet beter een echt vak kan gaan leren. Ik heb me daar nooit iets van aangetrokken. Het is mijn passie en ik hou van groot dromen.’’