Met een van zijn eerste singles Red Wine behaalde de jonge rapper en producer Phill-E al meer dan 30.000 streams op Spotify. Momenteel werkt hij hard aan nieuw materiaal en plant hij zijn allereerste shows. “Het is belangrijk om vooral heel erg hard te werken, het gaat niet vanzelf komen.”

De in Senegal geboren Phill-E groeide op in Nederland en begon al vroeg met het spelen van muziek. Het begon met het spelen van de djembé op 3 jarige leeftijd en dat werd opgevolgd door viool, wat de jonge artiest jarenlang heeft gedaan. Phill-E begon ook op jonge leeftijd met het spelen met taal. Een van zijn eerste teksten schreef hij toen een jonge vriend overleed. Maar zijn muzikale carrière begon later pas, waarbij een evenement in Rotterdam een belangrijke rol speelde.

“Ik ben naar Beats and Rhymes in Rotterdam geweest waar toen Shawn Barron (A&R at Atlantic Records) en Amerildo de Krijger (Head of A&R AT Publishing) aanwezig waren om demo’s te beoordelen. Dit was voor mij de eerste keer waarbij ik echt muziek aan anderen liet horen, buiten vrienden om. Ik zei nog: het is nog niet afgemixt, maar uiteindelijk was mijn track de enige track waarvan Shawn Barron het refrein op repeat wilde.”

De feedback die hij van Shawn Barron kreeg was een zet in de goede richting. Phill-E ging serieus aan de slag met zijn muziek, maar ook met alles eromheen. “Ik ben echt de algoritmes gaan bestuderen van Instagram en Spotify bijvoorbeeld. Hoe werkt die hele industrie? Als ik het ging doen, wilde ik het gelijk goed doen.”

“Het belangrijkste in deze shit is dat je jezelf serieus neemt. Zorg ervoor dat je ook weet wat er buiten de muziek speelt en dat letterlijk alles er goed uitziet. Van je covers tot je Spotify bio moet alles on point zijn, dan nemen de mensen je ook serieus. Ik wil dat mensen zien en horen dat ik for real ben met wat ik doe.”

De teksten van Phill-E zijn Nederlands, maar er komen ook veel Engelse termen in terug. ”Ik luister zelf vooral Amerikaanse hiphop, ik vind dat mooier klinken.” Hij eindigt zijn punchlines dan ook vaak in het Engels. “Ik probeer universeel te schrijven, ik wil dat veel mensen iets met de muziek kunnen. Als ik naar mijn Spotify statistieken kijk, zie ik dat er bijvoorbeeld ook veel mensen uit Duitsland, België, Frankrijk en zelfs Spanje naar mijn muziek luisteren. Dan moet het niet alleen maar Nederlands zijn.”

“Ik heb ook zeker wel de ambitie om internationaal actief te zijn”, vertelt hij. Al blijft een groot deel van de teksten vooralsnog wel in het Nederlands. “Ik wil nu ook gewoon echt gaan werken aan veel eigen muziek. Ik doe wel veel featurings, maar het is ook belangrijk om eigen werk te hebben. Binnenkort komt mijn nieuwe single “Wavey” uit en hopelijk volgen dit najaar dan de eerste shows.”