De jonge componisten Marco Bakkenhoven en Marcoen Verrest maken met zijn tweeën muziek onder de naam SIDE-AND-CHAIN. Maar in de hitlijsten of op de radio zul je ze niet snel terugvinden. Marco en Marcoen maken namelijk opdrachtmuziek: de muziek die je hoort in bijvoorbeeld trailers van films.

“We hebben elkaar ontmoet tijdens de rechtenstudie”, vertelt Marco. “Marcoen is ook naar het conservatorium geweest en ik ben altijd met elektronische muziek bezig geweest. Die twee kanten wilden we graag met elkaar combineren. Na een aantal jaar in allerlei richtingen dingen geprobeerd te hebben, kwamen we in dit straatje terecht. Het filmische spreekt ons heel erg aan.”

Maar waar begin je als je carrière wil maken in de wereld van film- en gamemuziek? “Allereerst proberen we aan zoveel mogelijk opdrachten te beginnen”, aldus Marco. “Zo krijg je het een beetje onder de vingers om voor opdrachtgevers te werken.”

“We zijn nu al enige tijd bezig en het gaat met vallen en opstaan. Het is heel hard werken met maar een kleine kans van slagen. De concurrentie is groot en het kan zomaar zo zijn dat je heel veel tijd in een werk steekt, maar de opdracht uiteindelijk naar iemand anders gaat. Dat kan soms wel even zuur zijn.”

Inmiddels heeft het duo een aantal mooie projecten op zijn naam staan. Zo schreven ze de muziek voor de trailer van Netflix serie Extinction, die inmiddels bijna vier miljoen keer bekeken is op YouTube. Hoe is dat in zijn werk gegaan?

“Je krijgt een briefing waarin de tone of voice staat en waar het verhaal ongeveer over gaat”, zegt Marcoen. “Als componist en producer ga je die vervolgens vertalen in sferen, klanken en instrumenten. We wisten dat het science fiction en alien based was. Dan duik je je database in om te kijken welke instrumenten daarbij passen. In het hele proces wordt er veel heen en weer gestuurd en bijgeschaafd. Uiteindelijk werd het door de makers helemaal goedgekeurd.”

“We experimenteren vooral heel veel”, vertelt hij tenslotte. “Veel van de muziek die wij maken, ontstaat echt uit het niets. We hebben nog een hele kast met ideeën staan. In de toekomst zou het heel gaaf zijn als we misschien de muziek voor een film of game kunnen maken, waarbij je echt een heel verhaal vertelt. Dat zou een mooie stap zijn.”