De jonge liedjesschrijver Mart van den Bighelaar (22) koos voor een in Nederland bijzonder muziekgenre: countrypop. Eind 2017 zette hij een crowdfunding op voor zijn allereerste echte EP. De crowdfunding verliep succesvol en begin 2018 dook hij met een aantal andere muzikanten de studio in om alles op te nemen.

“Country is natuurlijk echt een Amerikaans iets”, vertelt hij. “Maar ik denk dat je het in de Europese cultuur ook goed kunt toepassen. De moderne stroming in country is ook veel universeler. In Amerika wordt er veel geschreven over het platteland, over streken waar ze vandaan komen. Dat kun je natuurlijk prima vertalen naar Europa en Nederland.

Van den Bighelaar komt zelf uit Ulvenhout, een klein dorpje in de buurt van Breda. Op het eerste gezicht nu niet bepaald het Nashville van de lage landen. “Dat kan je zien als een probleem, maar ook als een grote kans. Ik probeer de Amerikaanse artiesten ook niet na te bootsen. Al wil ik wel graag een keer naar Nashville om meer te leren over country.”

Voor de jonge zanger de studio indook om zijn EP op te nemen, maakte hij eerst een plan voor zichzelf. “Ik schreef precies op wat er in welke maand moest gebeuren, daarna begon ik pas met de crowdfunding. Het was vooral belangrijk om veel aandacht te zoeken en mensen te laten weten dat ik er was. Het was een hele drukke periode, maar wel een hele leuke.”
“Daarna ben ik vooral bezig geweest met het totale plaatje. De eerste release was op 1 juni, dus daar zat vooral veel voorbereiding in. Ik vind het nu vooral heel gaaf om te merken dat mensen zich kunnen identificeren met de muziek. Dat is heel bijzonder. De nieuwe liedjes zijn hopelijk nog herkenbaarder voor mensen.”

De EP van The Martial komt 31 augustus uit, vandaag verscheen zijn nieuwe single Without Words.