De jonge Haarlemse liedjesschrijver Tim Oling verwierf al de nodige fans met zijn liedjes Onderweg Naar Jou en Niemand Zoals Jij, maar gaat het dit jaar over een andere boeg gooien. “Ik zat helemaal vast en dacht: ik moet nu gewoon alles even aan de kant zetten en gewoon weer gaan luisteren naar muziek die ik zelf tof vind.”
“Muziek was er gewoon toen ik geboren werd”, vertelt de achttienjarige Tim. “Mijn hele leven is muziek. Echt de allereerste dingen die ik schreef, moeten zijn geweest toen ik 11 of 12 was. Ik schreef altijd akoestische Nederlandse popmuziek, een beetje zoals Jan Smit en Nick en Simon. Dat heeft wel al wat aandacht opgeleverd bij radiostations hier en ik heb ook wel een paar optredens gehad.”

Schrijven in het Nederlands was voor Tim eigenlijk gewoon logisch. “Ik vind het ook wel een uitdaging om in het Nederlands te schrijven. Op de een of andere manier klinkt alles in het Engels altijd wel goed, in het Nederlands gaan mensen echt naar je tekst luisteren. Maar ik ben ook gewoon niet zo goed in Engels, haha. Dat kan ook een reden zijn.”

“Maar ik vind het ook gewoon leuk om in het Nederlands te zingen en schrijven. Ik schrijf vaak over positieve dingen. Ik ben niet zo van het negatieve, al kan ik af en toe natuurlijk wel een zwaar nummer schrijven. Maar blijf gewoon jezelf en geniet van de dag. Als het regent, kan je daar ook gewoon het positieve van inzien.”

Toen Tim er afgelopen jaar even doorheen zat en op zoek ging naar inspiratie, vond hij die onder meer bij een Nederlandse songwriter waar hij al fan van was: Nielson. “Ik vind zijn muziek tof en hij is zelf ook wat meer elektronisch gaan schrijven. Dat vind ik een hele fijne sound. In één keer kreeg ik weer inspiratie voor nieuwe muziek. Een nummer dat ik meteen schreef heet Prooi, dat komt 14 februari uit. Ik ben heel benieuwd naar de reacties.”