Hij doet dit jaar mee aan de popronde en gaat er dit jaar echt voor: de jonge singer-songwriter Tom Tukker. ‘’We hebben in 2015 al een keer meegedaan, maar hebben er toen niet echt hard aan getrokken. Dit jaar doen we weer mee en gaan we er helemaal voor. Ik heb er zin in’’

Naast het feit dat hij meedoet aan de popronde is Tukker ook OOR talent en 3FM Talent geworden. ‘’Ik merk zeker wel dat ik het wat drukker heb en begin te krijgen, maar dat alles was natuurlijk ook wel een beetje onderdeel van ons plan. Het is niet zo dat ik hier helemaal onvoorbereid in ben gevallen, gelukkig. Ik ben namelijk wel een beetje een control freak’’, aldus Tukker. Het najaar gaat voor de muzikant desondanks nog drukker worden. ‘’Het is nu wel redelijk veel, maar er komt nog veel meer aan met onder andere de popronde.’’

Overigens gaat Tukker waarschijnlijk niet alle steden doen tijdens de Popronde. ‘’Ik kan mij herinneren dat we tijdens de vorige Popronde naar Eindhoven moesten en dat was best een eind rijden. Met het geld dat we kregen konden we net de benzine betalen, maar helaas had ik mijn auto verkeerd geparkeerd en kreeg ik een boete van zestig euro. Vervolgens stond er in Eindhoven ook niemand in de zaal. Dat was zonde van mijn tijd én geld. Dat soort optredens ga ik dit jaar dus wel proberen te vermijden’’, lacht Tukker.

Eind vorig jaar is Tukker naar IJsland gegaan, onder andere om muziek te maken. ‘’Ik had toen al een groot deel van de EP die in maart uit is gekomen geschreven. In IJsland heb ik de rest van de nummers geschreven en de EP afgemaakt. Het nummer ‘Rain Is Gone’ heb ik daar bijvoorbeeld ook geschreven.’’ Eenmaal thuis had Tukker ook een plan klaarliggen voor de release. ‘’Ik kan het alle bandjes aanraden om een plan te schrijven. Op die manier kom je ook nooit voor verassingen te staan.’’

De singer-songwriter speelde vroeger altijd al muziek. ‘’Ik moest van mijn ouders altijd een instrument bespelen. Dat begon vrij klassiek. Ik speelde altijd de cello, maar op een gegeven moment dacht ik ja doei, ik vind dit niet leuk. Toen heb ik besloten om basgitaar te gaan spelen. Vrij snel daarna kwam ik al in een bandje terecht, maar daar was ik samen met iemand anders bassist. Dat werkte niet, dus toen ben ik maar gaan zingen.’’ Tijdens zijn tijd op het conservatorium is Tukker nog wel verdergegaan met het bandje, maar merkte hij dat hij meer behoefte had aan zijn eigen ideeën. ‘’Binnen dat bandje was daar niet echt ruimte voor, dus toen ben ik solo gegaan.’’

‘’Twee van de vier bandleden van nu ken ik via het conservatorium. De andere twee kende ik niet, maar ben ik eigenlijk via rondvragen tegengekomen. Op het conservatorium helpt iedereen elkaar. Ik heb ook verschillende bandjes en soloartiesten geholpen met het maken van hun nummers en zo hebben anderen mij weer geholpen’’, vertelt Tukker.

Het schrijven van de nummers doet de Singer-songwriter zelf. ‘’Ik geef het dan vervolgens aan mijn bandleden en zij kijken dan wat ze ermee kunnen. Vervolgens komen we weer met zijn allen bij elkaar en maken we het nummer af.’’ Overigens is Tukker wel in voor een nieuwe methode. ‘’Eind augustus gaan we met de band in een oude boerderij zitten en dan zien we wel wat eruit komt. Mocht er niets uitkomen dan gaan we gewoon weer over op de oude manier, mocht er wel iets uit komen dan is dat alleen maar hartstikke gaaf. Wel ben ik natuurlijk degene die altijd het voortouw neem in het schrijven van de nummers, het blijft een solocarrière’’, aldus Tukker.

‘’Op dit moment ben ik vooral nog bezig met het voorbereiden van de popronde. Denk daarbij aan fysiek goed voorbereid zijn en bijvoorbeeld de liveshow nog vetter maken dan ‘ie al is. Ik wil me natuurlijk wel onderscheiden van al die andere bandjes.’’ In het voorjaar is het wel het plan om nog even op vakantie te kunnen, alvorens het debuutalbum uitkomt. ‘’Ook tijd voor jezelf is belangrijk, maar nu eerst die drukke periode rocken’’, vertelt Tukker vol goede moed.

‘’In de toekomst lijkt Eurosonic Noorderslag mij nog heel gaaf om te doen. Ik heb daar namelijk nog nooit gestaan. Daarnaast wil ik vooral heel veel spelen, genieten, maar ook schrijven. Ik vind het heerlijk mijzelf op te sluiten in de studio. Een album maken is daarom ook nog een van mijn toekomstplannen en dromen. Daar wil ik dan het liefst mensen mee inspireren. Mensen inspireren is iets wat trouwens een van mijn hoofddoelen is. Vroeger zei ik altijd al dat als ik later groot was, ik graag mensen wil inspireren. En precies dat wil ik nog steeds’’, aldus Tukker.

Tot slot heeft de singer-songwriter nog wel wat advies voor de toekomstige generatie muzikanten. ‘’Het is altijd beter om je release uit te stellen. Dat klinkt heel raar, maar je bent nooit voorbereid op wat er komt na een release en je hebt nooit genoeg mensen uitgenodigd en gesproken. Neem daar gewoon echt de tijd voor.’’ Ook rust vinden is volgens Tom Tukker heel belangrijk. ‘’We leven in het chaotische Nederland, maar maak juist daarom ook genoeg tijd vrij om goed na te denken over wat je wil voor jezelf in de toekomst.’’