1. Kijk op de websites en social media van opkomende en beginnende bandjes die bij jou uit de buurt komen en kijk waar zij optreden. Noteer die plekken en ga daar eens informeren. Misschien willen zij jou ook wel boeken!
  2. Ga je podia, kroegen, festivals, enz. benaderen? Vergeet dan niet om duidelijk te vermelden wat voor soort muziek jij/jullie maken en stuur eventueel een nummer op. Heb je na een week nog geen antwoord terug? Bel er dan achteraan of ga langs. Op die manier heb je direct antwoord! Vergeet bij het langsgaan natuurlijk niet een pakketje achter te laten met een CD/USB, persfoto, biografie en contactgegevens.
  3. Er zijn vaak competities en wedstrijden waar je als band aan mee kan doen. Vaak win je daarmee een geldprijs, opleiding, cursus en/of optredens. Een handig opstapje om verder te komen in de muziekwereld dus.
  4. Benader andere bands en artiesten uit jouw regio en vraag of je (met jouw band) in het voorprogramma mag spelen. Laat ze natuurlijk wel eerst even kennis maken met jouw muziek door een demo te laten horen.
  5. Heb je een fanbase die vooral bestaat uit vrienden en familie? Dan is het natuurlijk niet handig om aan de andere kant van het land te gaan spelen. De kans is dan groot dat je voor een lege zaal speelt. Spreek daarom bijvoorbeeld een band aan de andere kant van het land aan die dezelfde soort muziek als jou speelt. Spreek af om een keer bij jou in de regio te spelen en een keer bij hun in de regio. Zo weet je zeker dat je publiek hebt!
  6. Social media is vandaag de dag niet meer uit ons leven weg te denken. Zorg er daarom voor dat je jouw social media goed bijhoud en ook verspreid. Word je geïnterviewd? Vraag dan of zij onderaan jouw interview een link willen zetten naar jouw social media.
  7. Is een kroeg, festival, enz. geïnteresseerd in een optreden van jou? Stel dan niet direct allerlei eisen. Het is heel normaal om in het begin te spelen voor wat consumptiemuntjes of een paar tientjes. Grijp deze kans vooral om zo naamsbekendheid te genereren en jezelf te bewijzen op het podium. Misschien ziet een programmeur van een ander podium je wel optreden en wil je daarna ook boeken.
  8. Durf op je doel af te stappen. Wees niet bang om een band of kroeg te benaderen. Als jij zelfverzekerd overkomt, komt jouw verhaal ook zelfverzekerd over. Dit kan die kroegbaas of dat bandlid net dat zetje geven om jou de kans te geven.
  9. Heb je een optreden geregeld of ben je gevraagd? Bereid jouw show dan goed voor! Elke show kan een omslag geven.
  10. De laatste tip die wij jou graag willen geven is dat je vooral plezier moet hebben. Houd van het vak en van de muziek. Als jij plezier hebt bij het maken van muziek en bij het optreden, hebben andere mensen dit vaak ook. Wat jij uitstraalt, straalt het publiek ook uit.