ondertekenen_mailingAls beginnende liedjesschrijver en/of componist is het soms lastig om te begrijpen hoe de muziekindustrie zakelijk in elkaar steek en wat voor jou de way to go is. Om je alvast op weg te helpen, proberen we het hele jaar door met blogs duidelijk uit te leggen hoe zaken in elkaar steken. Deze keer twee belangrijke contracten: een platen- en een uitgavecontract. Wat is het verschil en waar moet je goed op letten? Als je een liedjesschrijver en uitvoerende artiest bent (je zingt / speelt de liedjes), kan het best zijn dat je beide contracten eens ondertekent. Maar dat is absoluut geen verplichting.

Platencontract
Het zit al een beetje in de naam verstopt: je tekent een platencontract met een platenlabel als je daar een album uitbrengt. In het contract staat onder meer welk percentage van de verkoop je ontvangt als uitvoerende artiest.
Het voordeel van een platenlabel is dat zij veel voor je kunnen doen. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je muziek op Spotify / Deezer et cetera komt, maar ook dat kranten en blogs je muziek bespreken, er interviews komen of radio- en tv-optredens.
Het nadeel is dat je een deel van je inkomsten inlevert. Zeker nu is het slim om te kijken naar percentages als het gaat om streaming en online muziekgebruik. Als je het percentage dat je zelf ontvangt te laag vindt, kun je altijd verder kijken of muziek in eigen beheer uitbrengen.
Uitgavecontract
Naast platenlabels bestaan er ook uitgevers. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld Universal Music Publishing, Sony ATV, Cloud9 en Strengholt. Met hen sluit je een uitgavecontract. In tegenstelling tot een contract met een platenlabel, is het ultieme doel niet het opnemen en verkopen van cd’s. De uitgever zal bijvoorbeeld proberen om jouw muziek geplaatst te krijgen in films en tv-reclames.
Deels overlappen de werkzaamheden van platenlabels en uitgevers wel. Zo stimuleren beide plaat- en/of demo-opnames en promoten ze jou als artiest ook. Het komt vaak voor dat liedjesschrijvers die zelf ook uitvoerend artiest zijn, zowel bij een label als uitgever getekend zijn.
Wanneer je een contract met een uitgever tekent, is het belangrijk om op een aantal punten te letten. De belangrijkste zijn:
– Voor welke nummers / albums je precies tekent
– Voor welk gebied je tekent (alleen Nederland of de hele wereld bijvoorbeeld)
– Voor welke periode je tekent (is dat een maand, een jaar of voor altijd bijvoorbeeld)

Ten slotte is het natuurlijk altijd verstandig om iemand met kennis van zaken dan wel een jurist in te schakelen voor je een contract ondertekent.