Lil Nas X brak er mee door, Billie Eilish kreeg er fans en Ashnikko ging viral: TikTok. De populaire filmpjesapp is met 500 miljoen maandelijkse gebruikers de een-na-meest gedownloade app ter wereld.

In TikTok maken gebruikers zelf filmpjes van vijftien seconden, doen mee aan challenges of haken in op memes. Miljoenen tieners filmen zichzelf terwijl ze zingen, playbacken, dansen, een prank uithalen of grappige capriolen uithalen en delen dit met de wereld. Duizenden mensen zagen het filmpje en dansje van Lil Nas X en hoorden zijn liedje Old Town Road, om daar met een eigen filmpje. Zo werd Old Town Road een hit.

Zo gebruik je TikTok om jouw muziek bekend te krijgen:

1. Schrijf een liedje met een goede hook
Zonder een memorabele gitaarlick, een grappig moment of een vette beat wil niemand je liedje nog eens horen of het hele liedje opzoeken op YouTube of Spotify.

2. Haak in op een populaire challenge
Challenges zijn hot op TikTok: uitdagingen waarbij je jezelf filmt. Denk aan de Icebucket Challenge, waarbij mensen zichzelf filmden terwijl ze een bak met ijswater over zich heen kregen, of de Fake Plane Challenge, waarbij gebruikers deden alsof ze in een vliegtuig zaten. Maak een geslaagd filmpje bij een populaire challenge en zet je eigen liedje er onder, zo horen veel mensen jouw liedje.

3. Maak (of gebruik) een meme.
Humor en zelfspot werken op TikTok. Niemand neemt zichzelf serieus en dat maakt het heel leuk. Door een meme met bijpassende hashtag te bedenken (zoals deze #karmaisabitch)  waarin je jezelf op de hak neemt of waarin je iets grappigs doet, bereik je mensen. Koppel die aan jouw liedje.

4. Gebruik een prikkelende tekstregel of drop uit je liedje
Zonder een tekstregel waar mensen op kunnen inhaken, is het lastiger voor anderen om jouw liedje te gebruiken voor hun eigen filmpje. Denk aan bijvoorbeeld dit liedje, waarin de tekst direct terug te zien is in het filmpje.

5. Gebruik hashtags
Zonder hashtags ben je niet te vinden. Dus: gebruik ze, en gebruik de juiste. De #foryou hashtag is een slimme om te gebruiken: dit is de naam van de beginpagina als je TikTok opent.

6. Wees creatief met filters, slow motion, stickers en editing tools
Ook hier geldt: humor en creativiteit lonen. Ga los!

7. Werk samen
Een duet in split-screen? Of inhaken op iemands video? Zo bereik je ook de fans van de ander.

8. Zorg dat je hele liedje ook ergens online te luisteren is
De filmpjes van TikTok duren maar 15 seconden. Als iemand meer wil horen, is het slim goed vindbaar te zijn op internet en je hele liedje op YouTube of Spotify te zetten. En vergeet je liedje natuurlijk niet aan te melden bij Buma/Stemra.

Tekst: Jasper van Vugt